 |
 |
|
 |
 |
I november kom nya boken ut på Hegas förlag.
Häromdagen bloggade jag om lättläst på BarnBoksNätets blogg.
http://barnboksnatet.blogspot.se/
Äntligen har nya boken Som syskon på riktigt kommit.
I oktober kommer min nya bok ut på Hegas förlag. Arbetsnamnet är Som syskon på riktigt.
Författarporträtt i Litteraturmagazinet!
Författarporträtt Helena Karlsson Information från förlaget Aldrig merIllustratör: | Elin Fahlstedt |
Med en mobbares ögon Det började som ett skämt. Fastän det inte är roligt så skrattar Elias åt Olle. Elias skrattar åt allt Olle säger. Skrattar åt allt han gör.Det är inget snällt skratt. Det är elakt, iskallt, nästan argt.När Elias skrattar, så börjar de andra också. Jag med. Hur blir man en mobbare? Hur ska man orka stå emot grupptrycket? Vem har mod nog att säga ifrån? Finns ljudbok som CD i mp3-format "Aldrig mer handlar om grupptryck, mobbning och om modet att säga ifrån. /.../ Tack vare de korta meningarna närmar sig texten poesi. Boken vänder sig bl a till dem som behöver extra stöd i sin läsning - här får de en chans att bredda sitt ordförråd. Bokens ämne engagerar och berör. Det här är en berättelse som bör uppskattas av flera olika typer av läsare." Anna-Karin Närkling, Bibliotekstjänst nr 5 2013 UtgåvorInbunden Förlag: Bokförlaget Hegas Med en mobbares ögon Det började som ett skämt. Fastän det inte är roligt så skrattar Elias åt Olle. Elias skrattar åt allt Olle säger. Skrattar åt allt han gör.Det är inget snällt skratt. Det är elakt, iskallt, nästan argt.När Elias skrattar, så börjar de andra också. Jag med. Hur blir man en mobbare? Hur ska man orka stå emot grupptrycket? Vem har mod nog att säga ifrån? Finns ljudbok som CD i mp3-format Utgivningsdatum: 20130107
Inbunden Förlag: Bokförlaget Hegas Med en mobbares ögon Det började som ett skämt. Fastän det inte är roligt så skrattar Elias åt Olle. Elias skrattar åt allt Olle säger. Skrattar åt allt han gör. Det är inget snällt skratt. Det är elakt, iskallt, nästan argt.När Elias skrattar, så börjar de andra också. Jag med. Hur blir man en mobbare? Hur ska man orka stå emot grupptrycket? Vem har mod nog att säga ifrån? Med en mobbares ögon Det började som ett skämt. Fastän det inte är roligt så skrattar Elias åt Olle. Elias skrattar åt allt Olle säger. Skrattar åt allt han gör. Det är inget snällt skratt. Det är elakt, iskallt, nästan argt. När Elias skrattar, så börjar de andra också. Jag med. Hur blir man en mobbare? Hur ska man orka stå emot grupptrycket? Vem har mod nog att säga ifrån? "Aldrig mer handlar om grupptryck, mobbning och om modet att säga ifrån. /.../ Tack vare de korta meningarna närmar sig texten poesi. Boken vänder sig bl a till dem som behöver extra stöd i sin läsning - här får de en chans att bredda sitt ordförråd. Bokens ämne engagerar och berör. Det här är en berättelse som bör uppskattas av flera olika typer av läsare." Anna-Karin Närkling, Bibliotekstjänst nr 5 2013
Rapport från Rydsbergsskolan
För några veckor sedan besökte jag två klasser på Rydsbergsskolan i Lerum. Vi läste, pratade om böcker och läsning och för att få inspiration till en egen berättelse använde vi en lukt, ett ljud och ett föremål. Igår mailade en av klasserna resultatet, en berättelse, till mig. Den kommer här:
Fin, eller hur?!
Fin, eller hur?!
Författarbesök på Rydsbergsskolan
Idag har jag varit på Rydsbergsskolan i Lerum och träffat två klasser som arbetar aktivt med litteratur och läsning. Det är så härligt att komma in till en ny klass! Och där fanns kreativitet och idéer, det lovar jag!
Då och då dyker mina böcker upp i boktips och bloggar, främst om lättläst. Här tipsas om Bänkad:
http://bollnas.se/blogg/
|
|
Aktuella böcker från Författarcentrum Västs medlemmar
- Artur Szulc, ”Judarna har vapen!” Upproret i Warszawa 1943, Norstedts
- Helena Karlsson, Aldrig mer, Hegas
- Linda Belanner & Fredrik Persson, Och Bingo är bara för de förlorade, Bonnier Carlsen
- Khashayar Naderehvandi ”Vilar i era outtröttliga händer” Norstedts
- Kerstin Lundberg Hahn ”Barnkolonin” Rabén & Sjögren
Fler böcker av medlemmar i FCV...
...finns här.
...kan du handla i Bokhandeln som skickar dem direkt hem till dig.
|
Aldrig mer presenteras fint på Hegas hemsida!
http://www.hegas.se/
Vecka 16 och 17 har vi Tema Lättläst på BarnBoksNätets blogg!
Läs blogginlägg av bland andra Åsa Storck, Mårten Melin, Anna Hjerpe, Ulf Andersson och Karin Lilienberg och inte minst några elever i gymnasiesärskolans individuella program!
Biblanbloggen om Aldrig mer
Biblanbloggen skriver om Aldrig mer:
"Med få och väl valda ord har Helena Karlsson skrivit en mycket gripande historia om mobbning. Vi får följa Simon, som står mellan mobbaren och mobboffret. Simon slits mellan rädsla för att själv bli mobbad och skammen över att själv mobba... sin allra bästa vän.
Aldrig mer är en mycket gripande och tankeväckande bok skriven av Helena Karlsson. Boken är utgiven av Hegas och är en lättläst bok (nivå 1 på Hegas egna skala - http://www.hegas.se/hegas-nivaer.html). Finns även som bok med CD."
http://biblanbloggen.blogspot.se/
Aldrig mer: veckans lättläst på Biblioteket Komvux Malmö Södervärn
Den 21/2 tipsade Mörbylånga biblioteks barn & ungdomsblogg om Aldrig mer!
"Aldrig mer av Helena Karlsson
Simon vet inte hur det började. När han var liten var Olle hans bästa kompis. Men nu har Elias bestämt att allt med Olle är fel. Speciellt det där med att han dansar. Det är det bara bögar som gör. Därför är Olle en bög. Och det är fritt fram att trycka ner honom. Simon vill inte, inte egentligen, men det är svårt att göra något annat än det Elias tycker. Om Simon är på Olles sida så blir han ju också kallad för bög. Och utestängd, utfryst och utanför. Men obehaget växer i Simon, i takt med att mobbningen av Olle stegras.
Mycket trovärdig story och väldigt bra lättläst bok! Jag blir nästan förvånad när jag läser att detta bara är Helena Karlssons fjärde bok, för jag måste säga att det märks att hon har hamnat helt rätt! Fler sådana här lättläst böcker, som berör!
/Jennie"
http://barnungdomsbloggen.wordpress.com/category/ungdom/
Anna-Karin Närkling, Bibliotekstjänst, skriver om Aldrig mer:
"Tack vare de korta meningarna närmar sig texten poesi. Boken vänder sig bl a till dem som behöver extra stöd i sin läsning - här får de en chans att bredda sitt ordförråd. Bokens ämne engagerar och berör. Det här är en berättelse som bör uppskattas av flera olika typer av läsare." Anna-Karin Närkling, BTJ nr 5 2013
Efter jul kommer min nya bok Aldrig mer. Häromdagen fick jag se omslaget. Å, jag tycker verkligen om det! Illustratören heter Elin Fahlstedt. Mer om henne kan du läsa här:
http://uddastrumpor.blogspot.se/
Författardag på Pedagogen
Fredagen den 9 november är det författardag på Pedagogen. Jag kommer att prata om lättläst och om att läsa med och skriva för elever med kognitiva svårigheter.
http://www.forfattarcentrum.se/vast/verksamhet/forfattardagar-i-gbg/forfattardag-barn-ungdom/
Nu är Bokmässan här! Några tips från mig är Kerstin Lundberg- Hahn och Maud Mangold på Lilla scenen, fredag klockan 12, Carolin Röstlund och Jessica Berglund i monter A 02:29, fredag klockan 14, Ingela Jonasson i Dalsland kulturs monter, E 04:01, på söndag 10-12 och Malin Eriksson i samma monter på söndag mellan 12 och 13. Monica Häägg finns i monter A 01:03 och så självklart Hegas i monter A 02:19!
Andrea Räder och Jakten på slottet
Läs mer av Andrea Räder och Jakten på slottet på BarnBoksNätets blogg!
Författarbesök på Värnamo bibliotek
Lördagen den 15/9 besöker jag LL-caféet på Värnamo bibliotek. Välkomna!
Idag bloggar jag på BarnBoksNätets blogg. Temat är hästböcker. Har ju läst en och annan hästbok. :)
Om Tilda och lite om Lea i Bokus blogg
Visst är det härligt att springa!
Det tycker Sofi att det är, hon är snabbast av alla i skolan och hon kan springa hur långt som helst! Smal som en sticka är hon också. Ville hon bara så kunde hon vinna alla tävlingar till och med den stora tävlingen Göteborg. Då är det final för hela Sverige.
Tilda och tävlingen av Tomas Dömstedt med härliga illustrationer av Johan Unenge.
Både Sofi och bästa kompisen Tilda går i särskolan. ”Det heter så för att det är en alldeles särskild skola. En särskilt bra skola. En skola för oss som är lite särskilda, säger Sofi stolt” Det är också en särskilt bra bok som Tomas Dömstedt skrivit. En viktig bok för alla som går i särskolan. För alla behöver vi få känna igen oss i böcker, att det finns andra som är som en själv och tänker som jag och till och med går på samma skola som man själv gör, även barnen som går i särskolan. Det är ytterst få böcker som handlar om barn i särskolan, förutom boken om Tilda har Helena Karlsson skrivit om en flicka Lea som går på särgymnarsium. Därför att de här böckerna så viktiga! Ett stort tack till förlaget Hegas som vågar ge ut böcker om barn som går i särskolan! Hur går det då för Sofi som inte vill vinna men är snabb som vinden. Det går ju inte riktigt som kompisen Tilda har tänkt sig! Men det kanske blir som Sofi har tänkt sig!
Om Bänkad i Martinas och Petras boktips, Laholms bibliotek
Hcg/O (bok med cd)
Bänkad
Författare: Helena Karlsson
”Jag älskar fotboll. Jag har spelat sedan jag var sex år. Jag var back. Åtta bra och roliga år med kompisar och träning och matcher. Men också i ett år med träning och match men utan kompisar. ”
Känslosamt, om att tappa sugen, att sitta på bänken match efter match för att man inte är tillräckligt bra. Om att vara utfryst av kamrater och tränare, men att tillslut hitta en väg tillbaka, sin egen väg.
Tipsare: Petra
I januari kommer min nästa bok ut. Den handlar om grupptryck, om att göra saker som man egentligen inte vill och om att våga.
Lättläst på Värnamo bibliotek
Den 15 september besöker jag Värnamo bibliotek. Inbjudna är människor som bor på gruppboenden och personal som arbetar där. Hoppas på samtal om litteratur för alla.
"En ny favorit. Bra berättelse, både om sport men också om hur man är kompisar. Underbar text och MYCKET bra tecknade bilder. Jag gillar starkt att vissa uppslag enbart är en bild utan text. Så finns en cd med om man hellre lyssnar på boken. Super bra, oavsett om man har lätt eller svårt att läsa. Kanon!"
Nästa termin skriver jag mitt examensarbete inom Speciallärarprogrammet och jag tror nu att jag äntligen bestämt vad jag ska skriva om. Vi rekommenderas att skriva om något vi brinner för, så... "Skönlitteraturens plats i gymnasiesärskolan" kan nog passa.
Den här veckan är det litteraturvecka i Göteborg! Läs mer på BarnBoksNätets blogg. Nedan Ann Caroline Håkans Tvärflöjtskrisen.
Läs Annika Rockströms rapport från Världsberättardagen och Sassa Buregrens om Slangbellan på BarnBoksNätets blogg.
Den här veckan bloggar Jessica Lindholm på BBN:s blogg,
Veckans tema är gamla boktips. Idag skriver Andrea Räder om högläsning. Något att tänka på.
Veckans tema på BarnBoksNätets blogg är gamla boktips!
Den här veckan bloggar Britt Engdal på BarnBoksNätets blogg.
Den 21 januari invigs Barnkulturåret 2012 på Konserthusets trappa. Barnboksnätet kommer att ha ett bord i utställningshallen på stadsbiblioteket. Gå gärna på invigningen, lyssna på El Sistema och Operans barnkör, besök biblioteket och titta på Barnboksnätets bord, läs om Skapande skola, bläddra i böcker av Barnboksnätets medlemmar, lyssna på Jan Lööf mm, mm.
Den här veckan bloggar Monika Häägg på BBN:s blogg. Läs!
I kvällens Kobra, 21.30, kan ni se Andrea Räder. Andrea skriver just nu om Bröderna Grimm.
Den här veckan bloggar Caroline Röstlund på Barnboksnätets blogg. Titta på hennes härliga bilder av Tessla och hennes pappa.
Den här veckan bloggar Catarina Kruusval på Barnboksnätets blogg! Läs också tidigare inlägg, det finns många intressanta inlägg.
Surahammars kommun: Christinas lästips
Bänkad
Av Helena Karlsson
En lättläst bok som handlar om fotboll. Boken tar upp hur det känns när man har tränat och kämpat i många år och plötsligt inte får spela match längre. Huvudpersonen får sitta på avbytarbänken och blir retad av sina "kompisar". Han känner sig mer och mer utanför...
I boken finns en MP3-skiva, så att man även kan lyssna på texten.
I det här numret av Dikt an (nr 3, 2011) kan du lästa vilket som är mitt vackraste ord.
På torsdag den 29/9 kl. 18.00 ska jag prata om läsning och skrivande på Kinna bibliotek. Rubriken är Bänkad för lättläst. Alla är förstås varmt välkomna!
Barnboksnätet på Bokmässan
Äntligen är Bokmässan här! På barnboksnatet.blogspot.com finns många olika aktiviteter som medlemmar av Barnboksnätet kommer att delta med på Bokmässan.
Bänkad på Boktipsbloggen, Hällefors bibliotek
Bänkad
"En kille spelar fotboll i ett lag som heter Lunden. Det har han gjort i nio år nu. Han gillar verkligen att spela fotboll. Under det senaste året har det inte varit lika roligt längre. Han har inte fått spela så många matcher, utan mest fått sitta på bänken. Han får SMS från några andra killar i laget som skriver att han är dålig och suger. Tidigare har de varit bra kompisar och spelat tillsammans som ett lag. Nu måste något hända om fotbollen ska bli rolig igen.
Bänkad är en lättläst bok som handlar om hur det känns att inte längre vara tillräckligt bra och om att inte duga som kompis. Till boken hör en CD-skiva i mp3-format där boken finns inläst."
Den 22-25 september är det äntligen dags för bokmässan med temat Tre länder - ett språk, Tyskland, Österrike och Schweiz.
Själv tänker jag försöka hinna se och höra så mycket som möjligt, först och främst Hegas monter, men också SPSM:s, Nypons och LL-förlagets montrar. Jag hoppas att jag hinner lyssna på några föredrag, bland annat Pippi och Lisbeth Salander – men den blyga flickan då? med bland andra Ann Caroline Håkans.
Bokprat på Kinna bibliotek
Den 29/9 kommer jag att prata om mina böcker och mitt skrivandet på Kinna Bibliotek. Rubriken kommer att vara "Bänkad för lättläst".
Välkomna!
Bänkad blev kommenterad i Mörbylånga bibliotek barn- och ungdomsblogg
18
Aug
2011
av morbylangabibliotek
i Mellanåldern 7 - 12 år
Bänkad
av Helena Karlsson och Johan Unenge
En bok kan vara otäck på många sätt.
I Bänkad har huvudpersonen spelat fotboll i nio år. Åtta av dessa har varit bra. Träning, tävlingar och kompisar. När han börjar spela sämre, försvinner kompisarna och han får inte vara med på tävlingarna.
I en match får han hoppa in, eftersom en lagkamrat blir skadad. Han spelar lysande! Plötsligt vill de andra vara kompisar igen. Tränaren vill att han ska spela nästa match. Vad vill han själv?
Bänkad passar dig som är 10 år eller äldre. Boken är lättläst och en MP3-skiva medföljer.
Torsdagen den 18/8 börjar skolan igen och det blir härligt att träffa alla elever. På torsdag kväll träff med Barnboksnätet.
Lillemor Åkerman, Varbergs bibliotek, skriver om Bänkad i bokbloggen Ge mig boken!
"Bänkad av Helena Karlsson med bilder av Johan Unenge är en tunn bok men den rymmer en hel värld. I alla fall hela den värld som betyder något om man är 15 år och brinner för att spela fotboll."
Bänkad blev också veckans lättläst på bloggen för Biblioteket Komvux Malmö Södervärn:
"När man läser boken förstår man precis hur det känns att sitta på bänken match efter match utan att få spela. Hur man tvivlar på sin förmåga och nästan är på väg att ge upp. Boken är lättläst med korta meningar och luft mellan raderna. Den är indelad i fem kapitel. Illustrationerna består av svartvita teckningar."
Bänkad blev också veckans lättläst på bloggen för Biblioteket Komvux Malmö Södervärn:
"När man läser boken förstår man precis hur det känns att sitta på bänken match efter match utan att få spela. Hur man tvivlar på sin förmåga och nästan är på väg att ge upp. Boken är lättläst med korta meningar och luft mellan raderna. Den är indelad i fem kapitel. Illustrationerna består av svartvita teckningar."
|
|
 |
|
|
|